Turniej Smaków 2018

foto: Turniej Smaków 2018 - IMG 8974 300x200W niedzielę 28 października 2018 r. odbyła się kolejna uczta na historycznym szlaku z przystankiem tym razem w Sokołowie Podlaskim Turniej Smaków Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim. Podczas jesiennej uczty królowały dania z ziemniaków, dyni, konfitury i przetwory z owoców zebranych latem oraz dary okolicznych lasów.

W programie imprezy odbyły się dwa pokazy kulinarne w wykonaniu Joanny Jakubiuk: z przepisów Marcjanny Oborskiej z XIX wieku a także pokaz „Ziemniak na słodko”. Dodatkowym wydarzeniem były warsztaty genealogiczne, na których można było dowiedzieć się jak szukać informacji o historii naszych rodzin i gdzie w Internecie można znaleźć ślady o naszej przeszłości, odnaleźć ważne dokumenty w wersji cyfrowej. Warsztaty poprowadził dr Andrzej Nowik – genealog.

Podczas tegorocznej edycji Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim odbyły się dwa konkursy dla uczestników Turnieju:
– na potrawę jesienną,
– na zestaw deserowy: kruche ciastko z konfiturą. 

Komisja Konkursowa powołana do rozstrzygnięcia konkursu kulinarnego w ramach Turnieju  Smaków ,w składzie:

  • Joanna Jakubiuk – znawczyni kuchni regionalnej, miłośniczka ziemniaków i pierogów, współzałożycielka Convivium Slow Food Podlasie,
  • Marianna Kobylińska –przedstawiciel Starostwa Powiatowego,
  • Roma Orłowska – przedstawiciel Sokołowskiego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego,
  • Paweł Wojtkowski – kucharz z Warszawy

po degustacji 26 potraw konkursowych oraz 22 zestawów deserowych postanowiła przyznać następujące nagrody:

Kategoria na najlepszą potrawę jesienną:

1. nagroda w wys. 500zł. oraz torba podróżna+plecak dla Moniki Mazurek za zupę grzybową z pulpecikami,

2. nagroda w wysokości 300 zł. oraz torba podróżna+plecak dla Zespołu Wokalnego ZŁOTE LATA za kotlety z dyni z kaszą jaglaną w sosie grzybowym,

3. nagrodę w wysokości 200 zł. oraz torba podróżna+plecak dla Danuty Zawadzkiej za paluszki nadziewane po Wileńsku.

Wyróżnienie dla:

  • Bożeny Sopińskiej za pieczone gołąbki z grzybami leśnymi z kaszą gryczaną – torba podróżna+plecak,
  • Patrycji Gelbrecht za gołąbki ziemniaczane – torba podróżna+plecak,
  • Mirosławy Komosy za babka ziemniaczana z serem – torba podróżna+plecak.

Kategoria na najlepszy zestaw deserowy

1. nagroda w wys. 500zł. oraz torba podróżna+plecak dla Bożeny Krupy za ciastko kruche z konfiturą z róży,

2. nagroda w wysokości 300 zł. oraz torba podróżna+plecak dla Zespołu Wokalnego ZŁOTE LATA za kruche ciastka amoniaczki przecier owocowy. Napój z sokiem z aronii, jabłek i mięty,

3. nagrodę w wysokości 200 zł. oraz torba podróżna+plecak dla Jolanty Rosłan za ciastko kruche z konfiturą śliwkową.

Wyróżnienie dla:

  • Anieli Panaszkiewicz za ciastka „ślimaczki” z konfiturą z agrestu – torba podróżna+plecak,
  • Wandy Oksięciuk za ciastko kruche z powidłami śliwkowymi – torba podróżna+plecak,
  • Wiesławy Kur za rogaliki kruche z konfiturą z dzikiej róży – torba podróżna+plecak.

Wszyscy uczestnicy otrzymali zestawy mąki – Młyn Braci Górskich z Repek.

Nagrody pieniężne ufundował Sokołowski Ośrodek Kultury.

Nagrody rzeczowe w ufundowali: Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim w postaci toreb podróżnych oraz plecaków a także zestaw z mąką – Młyn „Bracia Górscy” z Repek.

Podczas imprez kulinarnych na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego nawiązujemy i pokazujemy, to co w naszym regionie najlepsze, najsmaczniejsze i przede wszystkim lokalne.