Inauguracja XV Europejskich Nadbużańskich Spotkań Folklorystycznych

„Rozpoczynamy od wieczoru, w którym możemy porozmawiać o kulturze” – tymi słowami dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury – Marcin Celiński, zainaugurował otwarcie XV Europejskich Nadbużańskich Spotkań Folklorystycznych. Czwartkowy wieczór poświęcony został naszemu regionowi i zatytułowany „Podlasie- Tygiel Kultur”. Na otwarciu obecni byli oficjele miasta, mieszkańcy, wszelkie lokalne media, delegacje zagranicznych zespołów oraz przedstawiciele Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, które jest tegorocznym partnerem Festiwalu.

Dzięki zaangażowaniu Małgorzaty Orlewicz – zastępcy dyrektora PME i Małgorzaty Jaszczołt – adiunkta w Dziale Etnografii, wszyscy zebrani na Galerii DOM Sokołowskiego Ośrodka Kultury mieli niepowtarzalną okazję zobaczyć przywiezioną z Warszawy wystawę poświęconą szlacheckiemu i chłopskiemu Podlasiu oraz wysłuchać wykładu p. Jaszczołt, traktującego o wielokulturowości regionu. Zaprezentowany został krótkometrażowy film pt. „Moje muzeum. O muzeach prywatnych w Polsce” – zrealizowany przez Fundację Ari Ari i dofinansowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Ci, którzy kiedykolwiek mieli okazję odwiedzić jedyne sokołowskie muzeum – Skansen Ziemi Podlaskiej Mariana Pietrzaka, z satysfakcją rozpoznali założyciela muzeum na ekranie i wysłuchali historii o kulisach powstania. Film dostarczył również wiedzy na temat Muzeum Chleba w Warszawie – założonego przez Mariana Pozorka oraz Muzeum Komunikacji w Paterku – założonego przez Artura Lemańskiego. Wykład zaznaczył się w świadomości odbiorców jako świadectwo tego, że Podlasie będące wielokulturowym regionem naszego kraju jest przez etnografów szczególnie doceniane i wyczerpująco badane poprzez studiowanie przez nich m. in. starych rycin, pocztówek i fotografii ukazujących społeczności takie jak polska szlachta, chłopstwo oraz Romowie i Żydzi.

Przedsmakiem dla nadchodzących wydarzeń był ujmujący występ części serbskiego Zespołu Folklorystycznego KUD Šumadija, natomiast smak regionalnej, podlaskiej kuchni gwarantowały gościom potrawy specjalnie przygotowane na tę wyjątkową okazję.