Jesień na szlaku WGL

Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim to kolejna uczta na historycznym szlaku, która odbyła się w niedzielę 23 października br. w Sokołowskim Ośrodku Kultury.

Podczas Turnieju Smaków: “Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim” królowały ekologiczne potrawy z darów jesieni: ziemniaków, cukinii, dyni i innych warzyw, grzybów, mięsa, a także konfitury i przetwory z owoców zebranych latem.

Tradycyjnie odbył się konkurs kulinarny. Komisja Konkursowa powołana do rozstrzygnięcia konkursu w ramach Turnieju Smaków w składzie:

  • Bożena Korolczuk – autorka książki “Szlakiem regionalnych potraw Mazowsza”
  • Roma Orłowska – przedstawiciel Sokołowskiego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego
  • Elżbieta Jakubiak – przedstawiciel restauracji Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”

Postanowiła po degustacji i ocenie 10 potraw konkursowych przyznać nagrody następującym podmiotom:

1 miejsce

  • Luydmila Kaprior za “Zrazy ziemniaczane ukraińskie”

2 miejsce

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za “Zupę krem z ziemniaków”

3 miejsce

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Wojewódkach Dolnych za “Roladę ziemniaczaną w waflu z sosem grzybowym i porcją mięsa w wysokości”

Wyróżnienie

  • Cecylia Kur za “A’la flaki z ziemniakami”
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta za “Roladę ziemniaczaną z warzywami”.

Nagrody rzeczowe dla wszystkich uczestników Turniej Smaków “Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim” ufundował Młyn “Bracia Górscy” z Repek.

Dla wszystkich uczestników odbyły się także warsztaty kulinarne pt. “Jesień na talerzu”, które poprowadziła Bożena Korolczuk.

Muzycznie Turniej uświetnił zespół “Złote Lata” działający w Sokołowskim Ośrodku Kultury.