Kuchnia molekularna w MP2

w kółku siedzą dzieci z przedszkola; na środku- kłęby suchego lodu

Historia kuchni molekularnej rozpoczęła się w roku 1988. Zapoczątkowali ją francuski chemik Herve This i węgierski fizyk Nocholas Kurti, którzy postanowili połączyć naukowe pasje z zamiłowaniem do gotowania. Stosując naukowe metody, badali składniki wykorzystywane w kuchni pod kątem właściwości chemicznych oraz wzajemnego oddziaływania. Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje oryginalną formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Do obróbki dań używa się nieszkodliwych, pochodzących z natury składników. Jednym z najpopularniejszych jest ciekły azot, który zamraża potrawy, nie zmieniając ich smaku, aromatu oraz substancji odżywczych.

Dnia 3 marca w Miejskim Przedszkolu nr 2 w Sokołowie Podlaskim odbyły się warsztaty „Kuchnia molekularna”, podczas których dzieci miały niecodzienną okazję uczestniczyć w eksperymentach z zakresu chemii. W czasie spotkania przedszkolaki dowiedziały się czym jest suchy lód i ciekły azot, jak zamraża się nim różę czy też mandarynkę i jak napompować balon dwutlenkiem węgla. Forma warsztatów pozwoliła dzieciom aktywnie uczestniczyć w ciekawych doświadczeniach i eksperymentach. Tego dnia, dzięki nauce przez zabawę, każde dziecko mogło przez chwilę poczuć się kucharzem i chemikiem jednocześnie. Spotkanie dostarczyło przedszkolakom wielu niecodziennych wrażeń, radości i nowych smaków – jeszcze długo dzieci będą wspominały smak lodów truskawkowych, chłodzonych ciekłym azotem.

Miejskie Przedszkole nr 2