Już po raz trzeci na Zamku w Liwie spotkają się pasjonaci unikalnych smaków kuchni mazowieckiej i podlaskiej. Lokalne specjały z regionów położonych na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego ponownie przyciągną podróżnych i odkrywców.
Kiedy podróż trwa kilka dni, obowiązkowy jest przystanek w dobrej restauracji serwującej lokalną kuchnię. Dobrze jest też przywieźć pamiątkę podróży, czyli gościniec.
Taką szansę daje Międzynarodowy Turniej Smaków, w tym roku planowany w dniach 18 i 19 czerwca. Podczas imprezy restauratorzy, koła gospodyń wiejskich i kulinarni pasjonaci spotykają się, by konkurować o puchar Wojciecha Wielądko (autora pierwszej książki kucharskiej w języku polskim) w kategorii: na „Najlepszą potrawę regionalną” oraz „Gościniec z podróży”.
Konkursom towarzyszyć będą również inne atrakcje:
- warsztaty kulinarne, m. in. pieczenie sękacza prowadzone przez panią Ewę Mitowską
- warsztaty rękodzieła
- warsztaty artystyczne – malowanie w plenerze – Anna Lea Chojnacka
- kiermasz z produktami ekologicznymi
- animacje i konkursy dla dzieci
Śniadanie nad rzeką Liwiec rozpocznie drugi dzień imprezy. Bliskość zamku – twierdzy strzegącej niegdyś granic Mazowsza i otoczenie pięknej, nieskażonej przyrody wzmaga apetyt!
Gdzie można spróbować jak smakuje Nadbużański chleb na zakwasie lub Dębska kawa żołędziówka, którą pijał sam Fryderyk Chopin? Tylko na Turnieju Smaków na Zamku w Liwie. Zapraszamy!
Kontakt dla mediów i wystawców:
Katarzyna Sobieska, lotwgl@wp.pl, tel. 536838500
Pliki do pobrania:
Konkurs „Gościniec z podróży” – regulamin