
18 października 2015 Sokołowskim Ośrodku Kultury odbyła się 14. edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu”. W konkursie na najlepszą potrawę przygotowaną z plonów jesieni wzięło udział 19 osób.
Komisja konkursowa w składzie:
- Dariusz Osipiak – kucharz, Szkoła Podstawowa nr 2 w Sokołowie Podlaskim – Przewodniczący Komisji
- Katarzyna Minarczuk – przedstawicielka Starostwa Powiatowego w Sokołowie Podlaskim
- Roma Orłowska – przedstawicielka Sokołowskiego Towarzystwa Społeczno – Kulturalnego
- Wanda Ziółkowska – przedstawicielka Terenowego Zespołu Doradczego w Sokołowie Podlaskim
- Katarzyna Matynkowska – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
po degustacji potraw konkursowych postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
- nagrodę dla Katarzyny Zawadzkiej z Czekanowa za zupę jarmużową z grzankami
- nagrodę dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za pierogi pieczone „Podlasiaki”
- nagrodę dla Krystyny Jabłońskiej z Tchórznicy za roladę ziemniaczaną
Wyróżnienia otrzymali:
- Iwona Dąbkowska – Olszewska z Grochowa za smalec z ziołami
- Józef i Henryka Kuniccy ze Skrzeszewa za nalewkę miodową
- Dorota Gniazdowska z Ryteli Święckich za nalewkę malinową
- Janina Kresa za pasztet z cukinii z surówką z kapusty
Pozostałe osoby otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne za udział w Festiwalu, które ufundoało Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim oraz Sokołowski Ośrodek Kultury. Wszyscy uczestnicy otrzymali mąkę ufundowaną przez Młyn „Bracia Górscy” z Repek.
Nagrody wręczyli Dyrektor SOK Iwona Kopiwoda, Wicestarosta Powiatu Sokołowskiego Marta Sosnowska oraz członkowie komisji konkursowej. Stół konkursowy udekorowały Panie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.