„Jesień na Mazowszu i Podlasiu”

Uczestnicy konkursu

18 października 2015 Sokołowskim Ośrodku Kultury odbyła się 14. edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu”. W konkursie na najlepszą potrawę przygotowaną z plonów jesieni wzięło udział 19 osób.

Komisja konkursowa w składzie:

  • Dariusz Osipiak  – kucharz, Szkoła Podstawowa nr 2 w Sokołowie Podlaskim – Przewodniczący Komisji
  • Katarzyna Minarczuk – przedstawicielka Starostwa Powiatowego w Sokołowie Podlaskim
  • Roma Orłowska –  przedstawicielka Sokołowskiego Towarzystwa Społeczno – Kulturalnego
  • Wanda Ziółkowska – przedstawicielka Terenowego Zespołu Doradczego w Sokołowie Podlaskim
  • Katarzyna Matynkowska – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

po degustacji potraw konkursowych postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:

  1. nagrodę dla Katarzyny Zawadzkiej z Czekanowa za zupę jarmużową z grzankami
  2. nagrodę dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za pierogi pieczone „Podlasiaki”
  3. nagrodę dla Krystyny Jabłońskiej z Tchórznicy za roladę ziemniaczaną

Wyróżnienia otrzymali:

  • Iwona Dąbkowska – Olszewska z Grochowa za smalec z ziołami
  • Józef i Henryka Kuniccy ze Skrzeszewa za nalewkę miodową
  • Dorota Gniazdowska z Ryteli Święckich  za nalewkę malinową
  • Janina Kresa za pasztet z cukinii z surówką z kapusty

Pozostałe osoby otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne za udział w Festiwalu, które ufundoało Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim oraz Sokołowski Ośrodek Kultury. Wszyscy uczestnicy otrzymali mąkę ufundowaną przez Młyn „Bracia Górscy” z Repek.

Nagrody wręczyli Dyrektor SOK Iwona Kopiwoda, Wicestarosta Powiatu Sokołowskiego Marta Sosnowska oraz członkowie komisji konkursowej. Stół konkursowy udekorowały Panie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim.