III Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie

_MG_6472Już po raz trzeci odbył się Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie. Była to okazja do skosztowania kuchni podlaskiej, mazowieckiej oraz tatarskiej. Uczta dla duszy i dla ciała.

Kulinarna uczta trwała dwa dni. Turniej rozpoczął się 18 czerwca o godzinie 10.00 prezentacją dań zgłoszonych w konkursach kulinarnych na „Gościniec z podróży” oraz „Najsmaczniejszą potrawę na Szlaku Wielki Gościniec Litewski”.

Podczas Turnieju mogliśmy poczuć różnorodność i barwę regionów przez które przebiega Szlak Wielki Gościniec Litewski. Podczas imprezy wystawcy prezentowali kulinarne dziedzictwo regionów i miast leżących na Wielkim Gościńcu Litewskim. Wśród wystawców pojawili się przedstawiciele m.in. z Warszawy, Sulejówka, Dobrego, powiatu sokołowskiego, węgrowskiego i mińskiego a także wystawcy z Wilna oraz kuchnia tatarska.

Potrawy zgłoszone w konkursach oceniało Jury w składzie:

  • Joanna Jakubiuk – Przewodnicząca JURY,
  • Izabela Stelmańska – Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego – Wicedyrektor Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki,
  • Iwona Majewska – Wicedyrektor Biura Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej,
  • Bożena Polak-Stojanova – Prezes Fundacji Mazowiecka Micha Szlachecka, Członek Konsorcjum Polskiej Organizacji Turystycznej „Polskie Szlaki Kulinarne”,
  • Elżbieta Tomczyk-Miczka – dziennikarka, autor projektu Małopolska Trasa Smakoszy, autorka 9 książek kulinarnych w tym nagrodzonej w czasie ostatnich targów książki „Opolski Byfyj”,
  • Małgorzata Jankowska-Buttitta – dziennikarka, blogerka (blogFrytyRity), autorka książki „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur”,
  • Jacek Kwiatkowski – dziennikarz, obsługa medialna MROT.

Do konkursu „Gościniec z podróży” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 16 kulinarnych upominków.

W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:

  • I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – Nalewka z kwiatu czarnego bzu „Napój Jaćwingów” – Witold Kalinowski z Tchórznicy (Gmina Sabnie),
  • II miejsce„Piróg”Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego,
  • III miejsce – Nalewka żołędziowa – Jolanta Pitura z Gminy Dębe Wielkie.

Wyróżnienia:

  • Sękacz – Marek Andrzejewski z Wilna,
  • „Cynamonowe suchary Marszałka” – Cukiernia Babeczki z Sulejówka.

Konkurs „Na najsmaczniejsza potrawę na Szlaku Wielki Gościniec Litewski”:

  • I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – Szynka pieczona na chrzanie – Irena Zawadzka z Żulina,
  • II miejsce – Karkówka w ziołach z ziemniakami – Ewa Mitowska z Seroczyna,
  • III miejsce – Chołodziec litewski z „Pana Tadeusza”Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego.

Wyróżnienia:

  • Chrzan gotowany na maślance – Elżbieta Królak z Łazisk
  • Parzybroda – Stanisława Góral z Żulina

Oprócz głównego konkursu najciekawszy „Gościniec z podróży” wybrali dziennikarze, którzy I miejsce oraz Kielich przyznali Cukierni Babeczki z Sulejówka za „Cynamonowe suchary Marszałka” – nagroda przyznana za nawiązanie do historii miasta Sulejówka oraz osoby Marszałka Józefa Piłsudskiego. Zaproponowane ciasteczka są przygotowywane według oryginalnej receptury, były to ulubione ciasteczka Marszałka oraz wyróżnienia:

  • Krystyna i Stefan Ambroziak z Sokołowa Podlaskiego za Miód Akacjowy w plastrze dziewiczym,
  • Witold Kalinowski z Tchórznicy (gmina Sabnie) za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu „Napój Jaćwingów”,
  • Halina Jadwiga Gontarz z Liwa (gmina Liw) za estetykę i niekonwencjonalny sposób podania serów dojrzewających i wędzonych.

Ponadto Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski przyznała nagrodę specjalną, Kielich Wojciecha dla Koła Emerytów Dobre za zaangażowanie pań, pogodę ducha, prezentację na stoisku, występ na scenie oraz przygotowanie regionalnych potraw. Od początku imprezy stoisko Gminy Dobre przyciągało zwiedzających energią i przygotowanymi smakołykami.

Drugi dzień imprezy to „Śniadanie nad Liwcem”, czyli piknik dla rodzin z dziećmi. W tym roku w akcji śniadaniowej wzięła udział Szkoła Podstawowa Nr 1 w Sokołowie Podlaskim. Dzieci przygotowały kosze śniadaniowe oraz przebrały się w stroje z różnych epok nawiązując do historii Szlaku WGL.

Oprócz konkursów na podzamczu odbywał się kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych, gdzie można było spróbować i zakupić regionalne przysmaki, miody, wędliny, sery i ciasta.

W związku ze zbliżającymi się wakacjami oprócz kulinariów pojawił się temat „Bezpieczeństwa na wakacjach”. Do akcji włączyli się strażacy i ratownicy medyczni, którzy przeprowadzili pokaz akcji ratowniczej, konkurs wiedzy o zachowaniu w ekstremalnych sytuacjach oraz warsztaty pierwszej pomocy, które cieszyły się dużym zainteresowaniem odwiedzających.

Podczas imprezy odbywały się również warsztaty artystyczne „Historia malowana pędzlem”, podczas których powstał obraz z żółtą Damą z Zamku w Liwie oraz wiele pamiątek z elementami mazowieckiego folkloru. Nad imprezą czuwał też duet szczudlarzy, którzy „z wysokości” dopatrywał jakości prezentowanych dań i częstował odwiedzających smakołykami ze Szlaku WGL.

Miasto Sokołów Podlaski uczestniczyło podczas III Międzynarodowego Turnieju Smaków ze stoiskiem promocyjnym oraz częstowało ciastkami „Sokół”.